lördag 5 mars 2016

Ombyggnad av köksdelen


Efter förra årets turer med båten så blev det en del idéer om förbättringar och förändringar av min Albin Viggen. För det första så klagade alltid den som sov i babords koj på att benutrymmet under "köket" var för lågt. Det var ett antal underben som fick blåmärken förra säsongen. Jag som Kapten sover alltid i styrbords koj. Förpiken har vi som styvutrymme. Därför ska jag nu i vår bygga om köket. Jag ska ta bort lådan på babordssidan och ersätta den med en utdragbar skiva där spritköket ska placeras.
Se skissen nedan.

Varför ska man ha hål i båten när man har hink? Den frågan tycker jag är högst relevant. Jag använder aldrig diskhon. När jag diskar så diskar jag i en hink eller i en balja i sittbrunnen. Avloppet under diskhon sitter i vägen då jag vill öppna upp och ställa in min kylbox där. Därför ska jag ta bort kranen och genomföringen och plasta igen hålet. Efter detta så har jag bara en genomföring kvar och det är den som sitter vid kölen på styrbordssida och den låter jag nog sitta kvar tills vidare, även om jag inte använder den. Med kranen och genomföringen, och sedan tidigare fotpumparna,  borta och med en förstorad  öppningen kan jag ställa in min kylbox där. Placerad på en platta med hjul kan jag enkelt dra den in och ut när jag vill komma åt den eller stuva undan den. Stegbrädan ersätts med en löstagbar bräda som läggs mellan kojerna, ovanpå kojkanterna


2 kommentarer:

  1. tack för en bra och inspirerande blogg, får många tips till vår egna A-viggen=) Nu till min fråga, vet du vilket material inredningen är byggd av, är det mahogny eller teak i faner och träslag? fråga två, vad använder du för material när du bygger om ruffen ex köksdel, skott m.m?

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag vet faktiskt inte, men tror det är teak. När jag bygger om så använder jag teakplaywood med teakfaner på en sida om jag vill att det ska vara snyggt. Annars för mindre synliga delar så kör jag på svarvad mahognyplywood ( som är billigare). Jag har hittils köpt trä på SeaSea.

    SvaraRadera